miercuri, 24 februarie 2010

The most wonderful time of the year

Pentru mine, cel putin. NU Craciunul!
1 martie, evident. Sau "Martisor", cum vreti sa-i spuneti.

Dintre toate marile sarbatori romanesco-internationale mi se pare cea mai bine pastrata. Spun asta pentru ca pana acum martisorul nu a prins nici culoare polititca nici contur morbid. Desi extracomercializat, desi un pic overinventive, ramane plina de candoare si inocenta, vesnic alb-rosul care simbolizeaza cate ceva pentru fiecare.

Martisorul poate lua, in perspectiva mea, orice forma. Poate un freehug ( ca un simbol ecopacifistic-i'm in the mood for making up words-), poate un sarut simpatic pe obraz, poate un ghiocel (si el, sarmanul, are valoarea lui), sau, ca last resort o bucatica de plasticut, intr-o forma de potcoava(haaauuurrr) sau trifoi sau, mai nou, Hannah Montana (da,da! ati citit bine!). Tot ce conteaza de fapt, e cum il oferi. Ca sa modific putin arhicunoscutul proverb chinezesc "Un zambet face cat o mie de cuvinte, sau, dupa caz, o mie de martisoare".


Un pic superoptimistic? Hai sa rupem firul si sa ne gadim cum ar fi daca nu ar exista martisoare. Daca n-ar fi existat niciodata? Big deal, ati spune. Dar cum ne-am mai aminti ca vine primavara ( putting aside the obvious)? Adica, ce spune mai bine decat un semn mic un "te iubesc si pentru ca s-a schimbat anotimpul" sau " multumesc ca inca suntem amici, chiar daca mi-am batut joc de tine atunci, la party" sau un clasic "mama, esti draguta si cand tipi la mine"? Nu v-am convins, se vede. De ce avem nevoie de martisoare? S-o luam pe domenii: lexical, pentru ca,"nu-i asa?" tare ne mai plac diminutivele, astronomic pentru ca toti suntem la un moment dat de pe Marte, istoric, pentru ca s-au gasit martisoare vechi de 8000 de ani, dovada ca nu suntem niste barbari din nastere.


Concluzionand...? Trei cuvine, pentru toti: " Razi, ba, boule!". Glumeam. Vroiam sa spun:

MARTISOARELE SUNT OK. :D



Daca ati rezistat pana aici, va dau si un gag asa, sa va dati seama cam ce viziune are fiecare:

O femeie se holba la niste "chestii" (imi pare rau nu am observat destul de bine ce era, era extrem de rosu si kitschos , va asigur: ori perne ori ursuleti ceva).
Vanzatoarea :" Da, sa stiti ca toate sunt X lei, TOATE FAC "I LOVE YOU"".
Superb?Stiam.

PS: pentru ca toata lumea-i "verde", pentru martisoare dragalase, handmade si ecologice mergeti la targul din fataMuzeului de Arta Populara ( speer ca stiti care este, daca va ziceam vis-a-vis de Famous sigur stiati).

Un comentariu:

coffee bean spunea...

I drink to that. I drink to anything, actually. Dar tot n-a fost ca-n alti ani. Poate mai incercam o data in zilele urmatoare. Pana atunci poate rasare si soarele. Pe strada noastra. Astenie de primavara blanda!