duminică, 30 august 2009

Before night falls...

Ce ma face pe mine sa iubesc filmul asta nu e titlul inspirat, nici macar Javier Bardem care este impecabil in rolul lui Reinaldo Arenas (revolutionar cubanez) ci constientizarea faptului ca tortura face artistul adevarat.

Povestea este bine scrisa si structurata, filmul in principal este unul bine produs si regizat. Singurul factor iritant este, dupa parerea mea jocul "mamei" lui Reinaldo, unde as vedea-o pe Penelope Cruz mult mai brutala si concentrata in locul lui Olatz Lopez Garmendia.

Frumusetea si naturaletea acelor zile dureroase cand Reinaldo se afla in inchisoare este marcata de aparitia a doua personaje contradictorii jucate de acelasi actor hipercunoscut in decurs de 11 minute. Primul ca Bon Bon, un transexual care in schimbul a 1000 de tigari a transportat (oarecum neconventional) romanul lui Arenas ce avea sa se publice in Franta.Al doilea ca locotenentul Victor care l-a obligat sa-si nege conditia sexuala desi el insusi era...nesigur.


Povestea curge simplu si natural, pastrandu-se atent datele autobiografice din romanul personajului principal care este deaseamenea si cel mai cunoscut.Filmul este plin de emotia vibranta cubaneza, de pasiunea pentru literatura si frumusete, sentimente din cele mai nobile de la oameni de toate tipurile. Trebuie sa vedeti "Before night falls" pentru a intelege notiunea de sacrificiu pentru arta. Sau daca nu, ca sa vedeti fundul lui Johnny Depp in costum de travestit.








"Leonardo da Vinci was homosexual, so was Michelangelo, Socrates, Shakespeare, and almost every other figure that has formed what we have come to understand as beauty. " Cuvinte care i-aua dus lui Bardem nominalizare la Oscar pentru Best Actor.

Niciun comentariu: